Ele sunt cele care ne mentin sau nu in forma. Trebuie sa le avem mereu in vedere, sa fim atente nici sa nu lipseasca, dar nici sa fie vorba de vreun exces. De multe ori ne intrebam: de ce oare sunt atat de obosita, de ce ametesc sau de ce chiar daca folosesc creme hidratante pielea mea parca ar mai avea nevoie de un tratament? Raspunsul il putem afla numai daca ne cunoastem foarte bine organismul si binenteles daca stim ce trebuie sa facem pentru a-i oferi suportul de vitamine necesar.

Vitamina A
Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.

Surse:
- ficat, untura de peste, oua
- legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac
- alte legume precum spanacul
- fructe precum mango, papaya, curmale
- rosii, fasole verde

Semne ale lipsei de Vitaminei A: Vederea slabita in timpul noptii sau chiar pierederea ei temporara in aceasta perioada, lipsa poftei de mancare, schimbari la nivelul dintilor si a pielii.

Vitamina B-1
Vitamina B-1 este vitala petru functionarea normala a celulelor si a nervilor.

Surse:
Stridiile, drojdie de bere, carne, fasole uscata, portocale, germeni de grau, paine si cereale, unt de arahide.

Semne ale lipsei de Vitamina B-1: Oboseala, lipsa poftei de manacre, slabirea, senzatie de greata. Semnele unei lipse acute de vitamina B-1 sunt pierderi de memorie, paralizarea membrelor, slabirea muschilor si probleme cu inima.

Vitamina B-2
Vitamina B-2 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi. Este de asemenea importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii.

Surse:
Produsele lactate, carne, peste, cerelale de porumb si vegetale precum broccoli si asparagus.

Semne ale lipsei de Vitamina B-2: Uscarea gurii, a limbii si a buzelor, senzatia de caldura in jurul ochilor, pierderea vederii, sensibilitate la lumina. O lipsa acuta a vitaminei B-2 este semnalata de inflamarea ochilor, a limbii si a pielii si a unei depresii.

Vitamina B-3
Vitamina B-3 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii.

Surse:
Carne, carne de pasare, peste, cereale, nuci, oua.

Semne ale lipsei de vitamina B-3: Slabire, lipsa poftei de manacare, inflamarea pielii si letargie. O lipsa acuta a vitaminei B-3 este semnalata de pelagra, boala ce ataca pielea, umflarea limbii si vatamarea sistemului nervos.

Vitamina B-6
Vitamina B-6 ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol cheie in prelucrarea amino acizilor, in asezarea proteinelor.

Surse:
carne de pui, peste, rinichi, oua, carne de porc, orez, soia, nuci si alune.

Semne ale lipsei de vitamina B-6: Depresie, senzatie de voma, scaderea imunitatii, inflamarea pielii si a venelor, anemie, letargie.

Vitamina B-12
Vitamina B-12 este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor si a unor amini acizi si grasimi.

Surse:
carne, peste, lapte, alte produse lactate, oua.

Semne ale lipsei de vitamina B-12: Anemie.

Vitamina C
Vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor.

Surse:
- fructe precum portocalele, papaya, mere
- broccoli, rosii, cartofi, ardei dulce
- spanac

Semne ale lipsei de Vitamina C: Ameteli, sangerari nazale. Pierderea poftei de mancare, pilea uscata, oasele mai sensibile. scorbutul este o boala provocata de lipsa acuta de vitamina C si este caracterizat prin anemie, caderea dintilor si sangerari sub piele.

Vitamina D
Vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor. Asuta si la buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular.

Surse:
lumina soarelui, lapte si margarina, oua si unt.

Semne ale lipsei de Vitamina D: O lipsa acuta a ei din nutritie duce la schimbari la nivelul oaselor.

Vitamina E
Vitamina E protejaza grsimile si vitamina A aflate in organism. Ca antioxidant, stabilizeza membranele celulelor.

Surse:
uleiurile vegetale cum ar fi cel de soia sau cel de porumb.

Semne ale lipsei de vitamina E: Anemia la copii si vatamare a nervilor la adulti.

Vitamina K
Functia de baza a acestei vitamine este de a coagula sangele.

Surse:
lumina soarelui, margarina si lapte, oua si unt.

Semne ale lipsei vitaminei K: Lipsa de vitamina K se intalneste foarte rar. Dar unele medicamante care afecteaza aborbtia vitaminei K pot duce la o proasta coagulare a sangelui.

Cauta articol

Nice Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterStumbleuponLinkedInPinterest