Rezultatele cele mai puternice in dietoterapie se vor obtine prin
adoptarea uneia sau alteia din dietele naturiste "de forta". Dintre
aceste regimuri-forte am ales trei, pe care le prezint in ordinea
gradului lor de dificultate:

Postul negru - este fara doar si poate mijlocul cel mai eficient
(desi destul de dur pentru unii) de dezintoxicare. Postul negru
presupune sa nu consumam absolut nici un fel de aliment pe o durata de
timp cuprinsa de la 24 de ore pana la cateva zile. In postul negru
destinat vindecarii psoriazisului se recomanda in mod special sa se
consume multa apa de izvor sau, si mai bine, infuzii din plante
dezintoxicante, al caror mod de preparare il vom prezenta tot in acest
articol. Fireste, postul negru cel mai eficient este cel de mai multe
zile, insa pentru o ajunare mai lunga de trei zile este necesar
acordul si supravegherea medicului. Pentru cei care nu pot tine postul
negru, considerandu-l prea dificil, este foarte eficienta urmatoarea
dieta.

Dieta crudivora - presupune sa nu consumam decat alimente netrecute
prin foc (nepreparate termic), o perioada de minimum 30 de zile. Vor
fi in schimb consumate din belsug legume crude sub forma de salate,
sucuri sau ca atare, fructe crude, fulgi de cereale (grau, orz, ovaz),
ulei presat la rece, miere si polen de albine. Un loc special il vor
ocupa in cadrul acestei diete oleaginoasele: seminte de
floarea-soarelui, dovleac si susan neprajite, miezul de nuca,
arahidele si alunele neprajite, care, pe langa faptul ca aduc un
surplus caloric foarte puternic, inlaturand senzatia chinuitoare de
foame, de care se plang la inceput multi dintre pacientii care recurg
la acest tratament, au si alte proprietati. Ele sunt foarte bogate in
vitaminele E si F, care favorizeaza normalizarea proceselor trofice la
nivelul pielii.

Doua exemple de diete crudivore, cu un efect deosebit, sunt prezentate
in continuare:

Dieta crudivora de refacere

Acest regim ofera avantajul unui aport de principii alimentare,
glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale, in stare naturala,
fiind usor asimilati de organism si cu uzura minima a acestuia. Se
practica sub forme de cure de 5-7 zile pe luna. Se recomanda in
convalescenta bolilor acute, in boli consumptive (TBC, cancer),
surmenaj fizic si intelectual, boli carentiale etc.

Se recomanda urmatoarea schema:

- Ora 8 - grau incoltit, 250-300 ml suc crud de fructe sau
zarzavaturi, mere, struguri, pere, ardei gras, rosii, castraveti.

- Ora 10 - o farfurie de salata de zarzavaturi: morcov, telina, rosii,
urzici, papadie, macris, andive, salata verde, varza etc., la care se
adauga suc de lamaie, putin ulei si condimente naturale.

- Ora 13 - salata de zarzavaturi la discretie, 1-2 oua crude cu
albusul batut spuma, iaurt, branza dulce de vaca, paine graham sau
neagra bine coapta.

- Ora 17 - o cana cu lapte crud sau lapte vegetal si fructe uscate.

- Ora 19 - fructe, paine graham sau neagra cu miere, lapte.

- Intre mese se bea ceai aromatic (cimbrisor, maces, zmeura, fragi,
mure), dupa necesitati.





Dieta crudivora depurativa

Este recomandata mai ales primavara si
vara, ea facilitand eliminarea toxinelor si deseurilor din organism,
reechilibrand balanta vitaminica si minerala a organismului. Se
practica in scop profilactic si curativ, in cure de 3-7 zile pe luna.

Schema unei zile de cura:

- Ora 8 - 250 ml suc de rosii sau telina, fructe oleaginoase, paine
graham sau neagra coapta bine.

- Ora 12 - o farfurie cu salata de urzici, papadie, cicoare, grausor,
cu suc de lamaie, ulei si condimente naturale sau morcov, andive,
telina, castravete, ardei gras, sparanghel cu suc de rosii si
condimente, iaurt, paine graham sau neagra.

- Ora 17 - o farfurie cu salata de fructe crude.

- Ora 19 - 250 ml suc de telina.


Pentru cei mai sensibili, dieta pur crudivora poate fi alternata cu
dieta pe care o voi descrie in continuare.

Dieta semicrudivora - este modul de alimentare recomandat cu
predilectie celor care se confrunta sau s-au confruntat cu
psoriazisul, fiind si mijloc de vindecare si de consolidare a
rezultatelor terapeutice. Ea poate fi adoptata pe perioade nelimitat
de lungi, fiind mult mai permisiva, admitandu-se si consumarea
produselor lactate si oualor in cantitati mici, cu conditia ca 50% din
hrana sa fie constituita din legume si fructe crude. In primul rand,
fiecare masa va incepe cu sucuri obtinute casnic din legume cum ar fi
telina, patrunjelul, ridichea, combinate (ca ameliorator de gust) cu
suc de mere sau morcov. Apoi, vor fi nelipsite de la fiecare masa
salatele de cruditati cu legume bogate in fibre: morcov, varza,
patrunjel, salata verde, spanac, ridiche, sfecla rosie. Va fi
consumata numai paine graham, uleiul rafinat va fi inlocuit pe cat
posibil cu cel presat la rece, faina alba va fi inlocuita cu cea
integrala.

Cauta articol

Nice Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterStumbleuponLinkedInPinterest